2008. május 19., hétfő

Dicső Magyar várak!


vár


A romantika korában volt szokásos a múlt dicsőségére hivatkozni, a hajdanvolt régi szép időkön merengeni. "Bús düledékeiden Husztnak romvára megállék..." Ki ne ismerné himnuszunk költőjének sorait.

Valóban dicsőséges volt Szondi György drégelyi, vagy Zrínyi Miklós szigetvári helytállása. Az egri csillagokról nem is beszélve... De jött a gonosz labanc, s lerombolta várainkat, nehogy - általában bukott szabadságharcos - elődeink védelmet találhassanak falaik között. Nagyjából ez a leegyszerűsített kép él köztudatunkban. Bezzeg a szerencsésebb nyugati országokban másképpen alakult a történelem, véli a művelt magyar olvasó.

A valóság ennél azonban jóval összetettebb. A magyar várépítészet kezdetei legalább ezer évre nyúlnak vissza. Már az állam megszervezésekor is várak körül hozták létre a középszintű igazgatási egységeket, a vármegyéket. A megye eredetileg egy-egy várhoz tartozó körülhatárolt terület volt. Tehát Vasvár megyéje Vas vármegye, Szabolcs vár megyéje Szabolcs vármegye és így tovább... Biztosan tudjuk, hogy már a korai Árpád-korban sem csak a megyeközpontokban voltak várak. A magánvárak építése aztán a 13. században kapott igazán nagy lendületet. Sokáig úgy vélték, hogy ebben a Batu kán vezette 1241/42-es mongol inváziónak lett volna inspiráló szerepe. Ma már nem így látjuk, a tatárjárás nem jelentett igazán éles választóvonalat. A vihar elvonulta után ugyanúgy folytatódott az élet, mint ahogyan előtte zajlott.

A nagyjából 1270-1320 közti fél évszázadban Magyarország teljes anarchiába süllyedt, a területi felaprózódás veszélye fenyegetette. Ekkorra tehető a mára elfelejtett történetű kisebb várak tömeges pusztulása. Egy részüket a kiskirályok (oligarchák) semmisítették meg, másik részük pedig a tartományúri rendszer felszámolását jelentő ország-egyesítő harcoknak eshetett áldozatául.
A késő középkor jelentős része békés körülmények között zajlott, de bizonyos belső konfliktusoktól mégsem volt mentes. Ez a körülmény az Anjou-kor végétől szükségessé tette, hogy a vidéki nemesség lakóhelyeit újra megerősítse. Ez a középkori kastélyok születésének időszaka.

A mohácsi vészt követően aztán az ország belső területének várai igazi honvédelmi szerepet kaptak. Megszervezték a végvári rendszert, a tüzérségi harc követelményeinek megfelelő védművekkel látták el az addig igazából nem komoly katonai támadás ellen kiépített várakat, kastélyokat. A köztudat elsősorban ennek a korszaknak, a klasszikus várháborúk korának alapján vélekedik a várak szerepéről. Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy ez a korábbi korszakokra nem vetíthető automatikusan vissza. Ma már a várakra nem csak mint védelmi célú épületekre gondolunk. Rendeltetésük szerint legalább annyira lakóhelyek, gazdasági-birtokigazgatási és kulturális központok is voltak.

A korszerű erődök egészen a 19. század végéig épültek tovább, ám a tüzérség fejlődése ezeket is gyorsan elavulttá tette. Jelképes dátumként talán Bosznia megszállását, 1878-at lehet megnevezni a magyar várak aktív kora záróakkordjaként. Az osztrák-magyar csapatok ekkor szabadították fel az utolsó török megszállás alatt volt egykori magyar várakat. Hangsúlyozni kell azonban, hogy amikor magyar várakról beszélünk, akkor a régi Magyarország területének várait értjük. A váraknak nem volt etnikai jellegük, hisz hazánk a kezdetektől soknemzetiségű európai királyság volt. A várak ma már kulturális örökségünk részei, ideális kirándulási célpontok, ahol sokat tanulhatunk múltunkról is.


Dénes József
http://www.magyar-varak.hu/


www.csokako.lap.hu
www.csesznek.lap.hu
www.magyar-regesz.lap.hu
www.legiregeszet.lap.hu
www.asatas.lap.hu
www.varbarat.lap.hu
www.varepiteszet.lap.hu
varkonyv.lap.hu
www.varmakett.lap.hu
www.varrajz.lap.hu
www.var-webaruhaz.hu
www.utazasimagazin.lap.hu
www.castrumbene.lap.hu
www.erod.lap.hu
www.felvidekivarak.lap.hu
www.erdelyi-var.lap.hu
www.burgenlandi-varak.lap.hu
www.eszakivarak.hu



© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: www.civertan.blogter.hu)

2008. április 14., hétfő

Egy ház, egy arc


kőarcok hspace A magasból figyelik az embereket, már évszázadok óta. Látták a múltat, várják a jövőt. Érzik, minden változik. Csak ők néznek nap mint nap ugyanúgy. Sehol egy ránc, sehol egy nem várt pislogás. Csak szürkébbek lettek, ahogy az idő szövetkezett a természettel és az emberi technika káros hatásaival. És talán már egy kicsit unják is az örökös nyüzsgést alant, melyet mi, balga teremtmények, életnek hívunk. Néha ordítanának: Miért!? Miért ez a sietség? Már nem is veszed észre a szépet! Emeld fel a fejed és láss! Légy büszke és örülj a szépnek! Láss! Egy szebb jövőt, egy jövendő emléket! Mindegy miért, de légy egy pillanatra vidám. Suhanjon át mosoly arcodon és tudd, valaki lenéz rád. Csak egy kőarc – mondod. De ők tudják, hogy nem lehet mindenki boldog. De ha a te mosolyod megcsillan, tudni fogja, hogy nem hiába készült. Ő az építészet rabszolgája. Nem mehet világot látni, csak téged lát, minden nap. Teremtve arra, hogy figyeljen. És hogy egyszer észre vedd.

Őt és a szebb jövőt.

Forrás:

http://www.koarcok.hu/



http://kulturalis-ut.lap.hu

http://dia.lap.hu

http://fekete-feher-foto.lap.hu

http://fenykepezogep.lap.hu

http://foto.lap.hu

http://legifoto-konyv.lap.hu

http://magyarfotos.lap.hu

http.//muterem.lap.hu

http://muzeumshop.lap.hu

http://objektivek.lap.hu

http://anaglif.lap.hu

http://legiregeszet.lap.hu

http://utazasimagazin.lap.hu



© Civertan Stúdió Budapest

2008. április 11., péntek

A Kulturális Örökség Napjai 2007-ben


Haza és haladás - a reformkor és a klasszicizmus

Szerencsésen találkozott a hétvégén az őszi napsütés, a gazdag épületkínálat, és a látogatók kíváncsisága, és az épített örökség tisztelete.

2007-ben 700 épület és 200 vezetett sétaútvonal közül választhattak az érdeklődők.

A látogatók száma a becslések alapján is évről évre nő.

A központi téma: Haza és haladás címmel reformkor és klasszicizmus kora volt, és az évfordulók: Szent Erzsébet, Kodály Zoltán, Esterházy János jótékonyan éreztették hatásukat a helyszíneken és a programokon. A kulturális sétaútvonalak ebben az évben is nagy sikert arattak, a helyi értékek őrzői, tanárok, helytörténészek, építészek, művészettörténészek vezették végig a csoportokat.

Az országos megnyitó színhelyeként Sárospatak kiváló vendéglátónak bizonyult, és emlékezetes napot szereztek a résztvevőknek.

Hagyományteremtő szándékkal emeltünk ki egy régiót, Zemplént, először ebben az évben, és külön sajtótájékoztatót tartottunk Miskolcon a Kulturális Örökség Napjairól.

Szándékunk, hogy tovább araszolva az országban, a következő évben is kiválasztunk egy tájegységet.

Jó hírek érkeztek Pécsről, Sárospatakról, Dabasról, a kúriák városából, Sümegről, Fertődről.

A fővárosi helyszínek is a látogatók számának növekedését jelezték, a Festetics Palotában közel kétezren, a Levéltárban háromezren, a Sándor Palotában több mint ötezren voltak.

A Megyeháza idegenvezetője jelezte, hogy számára is meglepő módon sok volt a fiatal a vezetett csoportokban.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete Keszthelyen rendezte éves találkozóját, és éltek az ingyenes épületlátogatás adta lehetőségekkel.

A Városmisszió programjával való időbeli egybeesés mindkét rendezvény ismertségének jót tett. Az első alkalommal megrendezett - Nyitott Templomok Éjszakája - tömegeket vonzott a fővárosban.

Külön említést érdemel az írott és elektronikus sajtó hozzáállása a Kulturális Örökség Napjai eseménysorozatához. Köszönet a Magyar Televíziónak a tíz ingyenes társadalmi célú vetítéséért, a híradók és egyéb műsorok beszámolóiért.

A Magyar Rádió önzetlen segítsége sok riportot, helyszíni kapcsolást, stúdióbeszélgetést eredményezett. Meglepő a kereskedelmi rádiók rokonszenves érdeklődése az események iránt. A fővárosi kerületi, illetve a helyi lapok befogadták a helyszíni rendezvények híreit. A Megyeházán tartott sajtótájékoztatót követően minden napilap hírt adott az eseményről.

A honlapokon való megjelenés olyan intenzív volt ebben az évben, hogy a keresőre adott hivatkozás elérte a harmincháromezret, és a Startlap kiemelt programajánlója is szerepeltette a honlapunkat.

Ez az épületlátogató fesztivál minden évben szinte magába öleli mindazokat az épületeket, intézményeket, szervezeteket, eseményeket, amelyek mondanivalója fontos üzenet a nagyközönség számára, és erősíti a társadalom felelősségérzetét az épített örökség megóvásáért. Ha valaki idő hiányában nem jutott volna be az áhított épületbe, annak vigaszul annyit ígérhetünk, hogy jövőre is lesz a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezésében szeptember 20-21-én Kulturális Örökség Napjai.

Forrás:

www.oroksegnapok.hu/index.php?oldal=2007



http://kulturalisutvonalak.blogter.hu

http://kulturalis-ut.lap.hu

http://dia.lap.hu

http://budapestifotos.lap.hu

http://fekete-feher-foto.lap.hu

http://fenykepezogep.lap.hu

http://foto.lap.hu

http://legifoto-konyv.lap.hu

http://magyarfotos.lap.hu

http.//muterem.lap.hu

http://muzeumshop.lap.hu

http://objektivek.lap.hu

http://anaglif.lap.hu

http://legiregeszet.lap.hu

http://utazasimagazin.lap.hu





© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: www.civertan.blogter.hu)

2008. április 10., csütörtök

A Civertan startlapjai


A Civertan Grafikai Stúdió vezetőjeként légifotózással, földi fotózással, grafikai tervzéssel foglalkozom. A légifotózáshoz kapcsolódóan műemlékek, várak, templomok, kastélyok fotóit készítem el a levegőből. Érdekel a légirégészet, és játszani is szeretek. Ezért terveztem és kiviteleztem több játékkártyát, melyeket hazánk épített örökségének légifotóival illusztáltam. Megjelent több váras könyvem is, és tagja vagyok a Szádvárért Baráti Körnek.



- foto.lap.hu/

- prevencio.lap.hu

- muzeumshop.lap.hu

- mezei-noveny.lap.hu

- horvatvar.lap.hu

- ortofoto.lap.hu

- jeleskovek.lap.hu

- dia.lap.hu

- referenciafilm.lap.hu

- erdei-gyumolcs.lap.hu

- hid.lap.hu

- varrajz.lap.hu

- magyar-regesz.lap.hu

- vilag-het-csodaja.lap.hu

- romai-limes.lap.hu

- kunhalom.lap.hu

- ostermelo.lap.hu

- fejfa.lap.hu

- boldogkovaralja.lap.hu

- kifozde.lap.hu

- kolostor.lap.hu

- zsir.lap.hu

- csokako.lap.hu

- arculatikezikonyv.lap.hu

- platan.lap.hu

- kulturalis-ut.lap.hu

- tiszatura.lap.hu

- varkonyv.lap.hu

- rabbi.lap.hu

- castrumbene.lap.hu

- antennahungaria.lap.hu

- palos.lap.hu

- erodtemplom.lap.hu

- foldvarak.lap.hu

- joker.lap.hu

- kartyagyujtok.lap.hu

- budapestifotos.lap.hu

- etlap.lap.hu

- zemplenifesztival.lap.hu

- pusztatemplom.lap.hu

- drm.lap.hu

- dab.lap.hu

- szentek.lap.hu

- asatas.lap.hu

- tkm.lap.hu

- plakat.lap.hu

- varepiteszet.lap.hu

- erod.lap.hu

- joaodedeus.lap.hu

- kastelyepiteszet.lap.hu

- amphiteatrum.lap.hu

- komloska.lap.hu

- kalvaria.lap.hu

- telepulesformak.lap.hu

- nevezetesfa.lap.hu

- aquaductus.lap.hu

- legiregeszet.lap.hu

- diadaliv.lap.hu

- zsinagoga.lap.hu

- dosszie.lap.hu

- hajtogatas.lap.hu

- romai-emlekek.lap.hu

- arok.lap.hu

- fatemplom.lap.hu

- regejaro.lap.hu

- ulti.lap.hu

- magyarfotos.lap.hu

- meggy.lap.hu

- egricsillagok.lap.hu

- vakvezetokutya.lap.hu

- gyumolcsszorp.lap.hu

- fuzer.lap.hu

- varmakett.lap.hu

- varbarat.lap.hu

- kastelykonyv.lap.hu

- kerekgyartas.lap.hu

- aluljaro.lap.hu

- objektivek.lap.hu

- kastelykert.lap.hu

- burgenlandi-varak.lap.hu

- karpataljai-var.lap.hu

- erdelyi-var.lap.hu

- koromvirag.lap.hu

- csalas.lap.hu

- gyomorkeseru.lap.hu

- diktator.lap.hu

- froccs.lap.hu

- fenykepezogep.lap.hu

- snapszer.lap.hu

- hundertwasser.lap.hu

- tokmag.lap.hu

- muterem.lap.hu

- edeny.lap.hu

- piac.lap.hu

- csesznek.lap.hu

- rose-bor.lap.hu

- nepi-gyogymod.lap.hu

- csoda.lap.hu

- bunker.lap.hu

- fozelek.lap.hu

- olajosmag.lap.hu

- tanosveny.lap.hu

- vasutallomas.lap.hu

- kozterulet.lap.hu

- bozsok.lap.hu

- csomo.lap.hu

- anaglif.lap.hu

- fogkrem.lap.hu

- legifoto-konyv.lap.hu

- fekete-feher-foto.lap.hu

- szanko.lap.hu

- kanaszta.lap.hu

- magyarnoveny.lap.hu

- rotunda.lap.hu

- romi.lap.hu

- magolaj.lap.hu

- batata.lap.hu

- maltai-lovagrend.lap.hu

- orlemeny.lap.hu

- bodza.lap.hu





© Civertan Stúdió Budapest (Társblog: www.civertan.blogter.hu)